Hvem er Danmarks første kartoffelbonde

Vi har fra Mogens Tøttrup i Brylle modtaget nedenstående historie, der beskriver at han måske stammer fra Danmarks første kartoffelbonde.

Han skriver følgende:

Jeg har ved nærlæsning af min stamtavle har fundet en notits om, at en af mine aner, skulle være ophavsmand til udbredelsen af den gode danske kartoffel.

Det drejer sig om Sognefoged Klavs Pedersen, som boede på Havresøgaard i Nr. Snede, der i foråret 1759 fik besøg af 6 tyskere der bad om natlogi hos ham og som betaling fik han 13 kartofler, han prøvede først at give sine svin en af kartoflerne, men de ville ikke æde den. Så lagde han de resterende 12 kartofler i jorden, og til efteråret gav de mange fold frem. På egnen blev de kaldt for "Klavs æbler"

En sjov historie, men om rigtigheden af historien vides ikke, men måske der findes noget i jeres optegnelser om kartoflens vej til Danmark, der kan måske verificere historien.

Mogens Tøttrup
 
Jagten på Danmarks første kartoffelbonde
 
I jagten på Danmarks første kartoffelbonde er der kommet flere oplysninger frem.

Mogens Tøttrup har fortalt, at han ved nærlæsning af sin stamtavle har fundet en notits om, at en af anerne skulle være ophavsmand til udbredelsen af den gode danske kartoffel. Det skulle være sognefoged Klaus Pedersen på Havresøgård i Nr. Snede.

Af Mogens Tøttrups stamtavle fremgårde det, at Klaus Pedersen i foråret 1759 fik besøg af 6 tyskere, der bad om natlogi. Som betaling for natlogi fik Klaus Pedersen 13 kartofler.

Fra Kartoflens Krønike kan læses:

"Om aftenen den 2. april 1759 kom nogle tyskere til Harresøgård (den daværende ejer hed Klavs Pedersen) og bad ham om lov til at blive på gården om natten. De førte med sig to læs med alt deres habengut, der blev trukket af to stude, og foran red familiefaderen på en stor tyr.

De blev om natten hos Klavs Pedersen, og de fortalte ham da, at de med understøttelse af den danske konge skulle op for at dyrke alheden, og at de foreviste ham en splitter ny frugt, som de kaldte"ertaafel" (kartoflen), som de mente skulle bringe Jylland al mulig velsignelse".

Vi fortsætter jagten på Danmarks første kartoffelbonde.

Oldermanden
Danmarks kartoffelråd Sekretariat, v/Bjarne Risvig  | Tlf.: 40 83 13 22