<

Professor bliver ny formand for Danmarks Kartoffel Råd11-05-2018 - 12:42

Som ny formand for Danmarks Kartoffel Råd vil professor ved Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet, Johs. Nørregaard Frandsen, arbejde for at sikre kartoflens plads på danskernes middagsborde

Johs. Nørregaard Frandsen er ny formand for Danmarks Kartoffel Råd og overtager dermed posten efter tidligere minister Britta Schall Holberg.

 

Johs. Nørregaard Frandsen er professor ved Institut for Kulturvidenskab, Syddansk Universitet, og leder af universitetets H.C. Andersen Center i Odense. Han har længe beskæftiget sig med dansk litteratur- og kulturhistorie i det 19. og 20. århundrede, og har herunder arbejdet indgående med landbokulturen og dens særlige forhold.

 

Til kamp for kartoflen

Med den nye formandstitel vil Johs. Nørregaard Frandsen sammen med resten af Danmarks Kartoffel Råd arbejde for rådets hovedmission: at sikre kartoflens plads på danskernes middagsborde.

 

Danmarks Kartoffel Råd afholder hvert år en række arrangementer for at skabe debat og opmærksomhed omkring kartoflen – blandt andet Danmarksmesterskabet i dyrkning af kartofler på friland.

 

- Jeg ser frem til arbejdet i Danmarks Kartoffel Råd, for det er en vigtig sag at være med til at sikre dyrkningen og brugen af den folkekære knold i fremtiden. Kartoflen repræsenterer en helt særlig rod i dansk kulturhistorie og dermed udgør et vigtigt arvestykke, lyder det fra Johs. Nørregaard Frandsen.  

 

Ekspert i landbokultur

Igennem sin karriere har den nye formand skrevet en lang række bøger om forholdet mellem land og by, landsbyer, forsamlingshuse, de frie skoler og om litterære fremstillinger af livet på landet som eksempelvis hos Jeppe Aakjær og Knud Sørensen.

 

Derudover holder Johs. Nørregaard Frandsen folkelige foredrag om blandt andet dansk landbokultur og det folkelige liv og dets vilkår. Han er en ofte gæst i medierne og skriver blandt andet en ugentlig klumme om sprog i Kristeligt Dagblad.

 

Johs. Nørregaard Frandsen sidder i flere bestyrelser og komiteer og er blandt andet formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg. De seneste år har han stået i spidsen for et center, der arbejder med nye litteratur- og kulturstudier om H.C. Andersen og hans betydning i verden.

 

Barndommens kartofler
Der var flere tønder land med kartofler på den gård på Sydvestjylland, der var hans hjem i barndommen. Efter skoletiden arbejdede han selv en årrække på gården, men vendte snart tilbage til bøgerne.

 

På gården, hvor han voksede op, havde de Up-to-Date kartofler til spisebrug og flere tønder land med kartofler, der blev kogt og henlagt i silo til foder for svinene. Når kartoflerne skulle samles i efteråret, samlede det nabolagets unge, der tjente en skilling.

 

Især på grund af sin barndom blandt kartoffelmarker, ser Johs. Nørregaard Frandsen frem til arbejdet som formand for Danmarks Kartoffel Råd. 

<