<

Umut Sakarya udnævnt som kartoffelambassadør 202319-04-2023 - 11:13

Årets kartoffelambassadør blev udnævnt af Danmarks Kartoffel Råd til Danmarksmesterskabet i dyrkning af frilandskartofler på Egeskov Slot

Danmarks Kartoffel Råd satte kartoflerne i rampelyset på Egeskov Slot d. 18. april. Her var der både Danmarksmesterskab i dyrkning af frilandskartofler, fejring af Danmarks Kartoffel Råds 25-års jubilæum og udnævnelse af årets kartoffelambassadør; Umut Sakarya.

 

Umut Sakarya er dansk kok med tyrkisk oprindelse og blandt andet kendt for sine tidligere restauranter, Guldkroen og Guldgrillen, hvor han serverede klassiske danske retter, samt for en sprudlende fremtræden i flere tv-programmer og medier.

 

- Vi har valgt Umut som årets Kartoffelambassadør, fordi han er en meget dygtig og karismatisk kok med interesse og forståelse for kartofler. Han er også interessant for unge mennesker og har en frisk og nogle gange lidt skæv tilgang, og så har han uanede mængder af charme – ligesom kartoflen, siger formand for Danmarks Kartoffel Råd, Johs. Nørregaard Frandsen og fortsætter:

 

- Umut er fantastisk god til at formidle en historie og til at gøre sig bemærket i både etablerede og sociale medier. Derfor er vi slet ikke i tvivl om, at han er den rigtige til at tale kartoflens gode sag sammen med Danmarks Kartoffel Råd.

 

Lovforslag for kartoflen

 

Som nyudnævnt Kartoffelambassadør har Umut Sakarya allerede skrevet en længere liste over, hvad han vil gøre for kartoflen.

 

- Jeg vil gå til folketinget og foreslå en ny lov om, at man skal landsforvises og vil blive betragtet som forræder, hvis man siger, det er for besværligt at skrælle kartofler ­– og jeg har altså gode kontakter inde på Christiansborg, fastslår den nye Kartoffelambassadør, der også allerede har planlagt blandt andet videoer til sociale medier og en artikel om kartofler.

 

- Det er meget stort for mig at blive udnævnt som Kartoffelambassadør og få knyttet mit navn til kartoflen, for den er jo en af grundstenene i hele vores eksistensgrundlag i norden. Det er den råvare, der har betydet allermest. Men den er også blevet behandlet uretfærdigt og grimt og er fejlagtigt blevet nedgraderet til kun at være noget, vi spiser om foråret og til jul, siger Umut Sakarya og fortsætter:

 

- Det vil jeg som kartoffelambassadør arbejde for at ændre, for kartoflen er både sund og bæredygtig og har uendeligt mange anvendelsesmuligheder og tekniske egenskaber. Den kan simpelthen alt, så bare man har kartofler i sit hjem, ved man, at man kan gå mæt i seng. Det er en fantastisk fødevare, og jeg er meget stolt over at blive tiltroet opgaven med at repræsentere den.

<