<

Kok Umut Sakarya og madhistoriker Bettina Buhl vil genforelske danskerne i kartoflen30-05-2024 - 07:33

Til fire af sommerens store fødevareevents bliver danskerne med ”Tour de kartoffel” inviteret på en kulinarisk rejse med den alsidige kartoffel i hovedrollen.

Kartoflen har i mange generationer spillet en afgørende rolle i den danske madkultur. Med tiden er den dog blevet reduceret til tilbehør til kød og sovs,og det er en stor fejl, hvis man spørger kok Umut Sakarya og madhistoriker Bettina Buhl.

 

Derfor besøger de to kendte madaktører i sommeren 2024 fire store fødevareevents med ”Tour de kartoffel”, hvor de hylder kartoflen og giver den betydningsfulde knold den højstatus, den fortjener.
- Kartoflen har en spændende historie, men også en lidt glemt historie. Vi har tidligere brugt kartoflen meget mangfoldigt, blandt andet som ingrediens i bagværk og kage og som et velsmagende supplement eller erstatning til kød i krise tider, hvor kød var en mangelvare, fortæller Bettina Buhl, der sammenmed Umut Sakarya er repræsenteret i Danmarks Kartoffel Råd.
- Den mangfoldige anvendelse synes jeg i høj grad, vi bør gå tilbage til i dag. Ikke fordi vi skal afskaffe kød på tallerkenen, men fordi kartoflen er meget klimavenlig og derfor er et godt redskab og supplement til at nedbringe klimaaftrykket fra et måltid. Vi skal have øjnene op for, hvor meget den kan bruges til. Vi skal simpelthen genforelskes i kartoflen, fastslår Bettina Buhl.


Gæsterne på ”Tour de Kartoffel” kan se frem til et sjovt, hyggeligt og lærerigt event, hvor de både får masser af viden og inspiration til nye måder at tilberede kartofler på.
- Jeg vil bage kage med kartoffel og brygge en helt særlig historisk kaffe med en hemmelig ingrediens, som gæsterne får lov at smage på under eventet, fortæller Umut Sakarya, der i 2023 blev kåret som årets kartoffelambassadør af Danmarks Kartoffel Råd og siden i høj grad har talt kartoflens sag, blandt andet på sin populære Instagram og YouTube-profil.
- Bettina og jeg vil snakke både om kartoflens spændende historie og om hvilken plads, kartoflen fortjener i fremtiden. Når man ser på et almindeligt køkken i dag, har kartoflen slet ikke den centrale plads, den burde have, og det vil vi gerne lave om på. For kartoflen er både godt for klimaet, den har uendeligt mange anvendelsesmuligheder, kan tilpasses alle verdenskøkkener, og så er det også en billig spise. Derfor hylder vi kartoflen med sin helt egen tour, lyder det fra Umut Sakarya.

 

Oplev ”Tour de kartoffel” på:


Roskilde dyrskue: 1. juni
Fynske dyrskue: 8. juni
Copenhagen Cooking: 24. august
Food Festival, Aarhus: 8. september

Læs flere nyheder her <