< Tilbage

DM i dyrkning af kartofler på friland blev afholdt den 27. april 2021 på Egeskov Slot01-05-2021 - 13:02

Den 27. april 2021 lagde Egeskov Slot rammer til DM i dyrkning af kartofler på friland, som er en konkurrence Danmarks Kartoffel Råd afholder hvert år. Den nye kartoffelambassadør blev udpeget og gæsterne fik en kort afrapportering fra året der er gået.

Tirsdag den 27/4-21 afholdt Danmarks Kartoffel Råd DM i dyrkning af kartofler på friland i parken ved Egeskov Slot.

 

Der var tre avlere tilmeldt konkurrencen:

 

  • Jan Bangert fra Jegerup ved Vojens
  • Aksel og Kaja Sørensen fra Jegerup ved Vojens
  • Jan Østergaard fra Otterup

 

Kartoflerne blev gravet op om formiddagen. Der var selvfølgelig kontrollører fra Danmarks Kartoffel Råd til stede, ved alle opgravningerne. Det var kontrollørerne der bragte kartoflerne til Egeskov Slot. Dette er for at undgå at nogen kan blive mistænkt for snyd.

Vejningen af kartoflerne skulle finde sted ved Egeskov Slot kl. 13. Kartoflerne blev taget ud af poserne og vejet.

 

  • Nr. 1 blev Jan Bangert med 4888 g
  • Nr. 2 blev Aksel og Kaja Sørensen med 3547 g
  • Nr. 3 blev Jan Østergaard med 507 g

 

Vinderens kartofler blev pakket i en fin kurv, som efterfølgende blev transporteret til kongehuset, så Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. kunne få nogle af de første nye danske kartofler. Dette har igennem mange år været en tradition.

 

Næste år håber vi at der er faldet ro på Corona, så vi kan få mulighed for at komme tidligere igang med forberedelserne. Det kunne være sjovt at have mange flere avlere med i konkurrencen. 

 

Efter kåring af vinder, anden og tredje pladsen i DM i dyrkning af kartofler på friland, skulle kartoffelambassadøren for det kommende år præsenteres. Det er Claus Holm som overtog titlen efter Troels Mylenberg. Vi ønsker Claus tillykke og takker Troels for at have været kartoffelambassadør i det forgangne år.

 

Claus Holm takkede for udnævnelsen som Kartoffelambassadør. Claus holdt en tale om hvor vigtigt det er, at vi gør alt for at bevare kartoflen på spisekortet. Der er ikke noget bedre end en kartoffel, for den kan spises på så mange forskellige måder.

 

Luise Søvrup gennemgik det seneste års aktiviteter. Det har ikke været et år som vi plejer. Nogle arrangementer er blevet aflyst og andre ændret eller flyttet, så de kunne passes ind i en tid med Corona.

Den store ældrefest som tidligere blev kaldt Valdemarsdag flyttede vi til uge 42, hvor vi kunne fejre kartoffelferien. Det var en succes og vi har ingen arrangementer i efteråret, derfor har vi også valgt at Den store Ældrefest skal afholdes i uge 42.

 

DM i dyrkning af kartofler på friland blev aflyst i 2020, men med hjælp fra Tom Rosenkvist og Jørn Steen Larsen lykkedes det Danmarks Kartoffel Råd at levere kartofler til kongehuset.

 

Skolehaverne blev gennemført af de elever der har det gennem haver til maver, for det er et led i undervisningen, så de måtte gerne samles. Men dem der passer haver efter skoletid, måtte ikke pga. forsamlingsforbuddet.

 

Her i 2021 har vi også været nødt til at aflyse årsmødet, som normalt afholdes i januar i riddersalen på Egeskov Slot.

 

Heldigvis er forsamlingsforbuddet blevet ændret, så vi udendørs nu må være 50 personer. Dette var vores redning, så fik vi mulighed for at afholde DM i dyrkning af kartofler på friland i 2021.

 

Som afslutning på arrangementet havde Mikael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn lavet nogle forskellige lækre kartoffel hapser. Der var blandt andet røget kartoffel svøbt i ramsløg, bagt kartoffel med rygeostsalat, kartoffel på dåse og sukkerglaseret kartoffel med chokolade og nødder. Det var rigtig spændende at se hvad man kan med en kartoffel.

 

Danmarks Kartoffel Råd vil gerne takke Grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille for lån af rammer til afvikling af DM i dyrkning af kartofler på friland. Vi havde en rigtig god dag, vejret var perfekt, og omgivelserne var fantastiske. Mange tak.

 

Se artikel fra Effektivt Landbrug om vinderen af DM i dyrkning af kartofler på friland her 

Se artikel fra Landbrugsavisen om Kartoffelambassadøren her

Hør indslag fra P4 Fyn her (indslaget findes i følgende tidsrum 32.49-36.08 og 40.34-42.52)

 

 

< Tilbage