< Tilbage

Vinderne af DM i frilandskartofler er fundet29-04-2022 - 09:11

Danmarks Kartoffel Råd satte kartoflerne i rampelyset på Egeskov Slot d. 28. april. Her var der både Danmarksmesterskab i dyrkning af frilandskartofler og udnævnelse af årets kartoffelambassadør; den prisbelønnede forfatter, Ida Jessen.

Det traditionsrige Danmarksmesterskab i dyrkning af kartofler på friland blev afholdt d. 28. april på Egeskov Slot. I forbindelse med Danmarksmesterskabet var der også udnævnelse af årets kartoffelambassadør, den prisbelønnede forfatter Ida Jessen, kartoffelfortællinger fra formidler Søren Ryge, kartoffelmad tilberedt af Mikael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn og musikalsk underholdning. 

 

For at deltage i Danmarksmesterskabet skal avleren have mindst 20 planter til rådighed ved opgravningen. Kartoflerne skal være dyrket på friland med kun solen som opvarmning og have været i jorden i mindst 40 dage forud for opgravningen. Kartoflerne blev opgravet om formiddagen og den officielle vejning og kåring fandt efterfølgende sted på Egeskov Slot.

Årets vinder blev Aksel og Kaja Sørensen fra Vojens, som vandt med 4547 gram kartofler. Andenpladsen gik til Martin Nielsen fra Glamsbjerg, der havde dyrket 4137 gram, og tredjepladsen gik til Regner Madsen fra Helnæs, der havde dyrket 3282 gram.

 

Straks efter kåringen af vinderen blev vinderkartoflerne fragtet til Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2., som traditionen tro vil få serveret årets første nye kartofler efter danmarksmesterskabet.

 

- Vi har i Danmarks Kartoffel Råd glædet os som små nyspirede planter til igen i år at afholde DM i frilandskartofler og udnævne årets kartoffelambassadør. Vi fortsætter således vores bestræbelser på at vise kartoflen og alle, der avler, tilbereder og spiser den, ære og respekt. For kartoflen er nationalspise. Den er ernæringsrig, den er god som jordforbedrende afgrøde, den er uden sammenligning den mest klima-neutrale afgrøde og så har den uanede anvendelsesmuligheder, fortalte Johs. Nørregaard Frandsen.

Der skal fra Danmarks Kartoffel Råd lyde en stor tak til alle der deltog i denne festlige dag og ikke mindst til Egeskov Slot for endnu engang at byde os indenfor i parkens smukke rammer. 

< Tilbage