< Tilbage

Danmarksmester i frilandsdyrkning satte rekord05-05-2017 - 11:42

Jan Bangert, Vojens, blev 2. maj danmarksmester i kartoffeldyrkning på friland med 4244 gram kartofler fra ti planter. Kartoflerne blev kørt til hoffet på Fredensborg Slot

Af Helge Lynggaard

 

Det var en synlig glad og stolt hobbyavler, Jan Bangert, Vojens, der tirsdag kunne modtage blomster, præmie og lykønskninger for sin høst af kartofler efter vejningen på Hotel Hesselet i Nyborg.

 

Vægten havde lige vist 4244 gram, og dermed var Jan Bangert ikke blot danmarksmester 2017 i kartoffeldyrkning på friland. Han var dermed også ny rekordholder. Aldrig tidligere i de 19 år, Danmarks Kartoffel Råd har afviklet konkurrencen, har vægten vist så meget.

 

Jan Bangerts egen forklaring er, at han brækker den største spire af læggekartoflerne. Dermed sætter knolden endnu flere spirer, og dermed er grundlaget lagt for at knolden sætter flere stængler og dermed giver den også flere kartofler. Jan Bangert havde ikke regnet med at vinde.

 

Han har deltaget i konkurrencen to gange tidligere og sidste år gav det en fjerdeplads. - Men så fik jeg tippet om at brække spiren af, og det har virket, siger Jan Bangert, der satte sine kartofler i jorden den 24. februar efter at de havde stået i potter på hans værksted siden januar.

 

Der deltog seks hobbyavlere i konkurrencen. De måtte hver udpege 20 planter, og en kontrollør fra Danmarks Kartoffel Råd udpegede herefter ti planter, som kartoflerne skulle samles fra. Efter opgravningen blev kartoflerne kørt til Hotel Hesselet, hvor de blev vejet.

 

Nummer to blev Regner Madsen, Helnæs, med 2547 gram kartofler. Nurmmer tre Dorthe Kristensen, Bogense, med 2414 gram. Traditionen tro blev vinderkartoflerne overrakt til Dronning Margrethe med god hjælp fra Bladkompagniet, som stillede vogn og chauffør til rådighed til transporten til Fredensborg Storkro, hvorefter de på budcykel blev kørt det sidste stykke til Fredensborg Slot.

< Tilbage