< Tilbage

Imponerende arbejde af skolebørn: Mesterskab i kartoffeldyrkning01-07-2019 - 15:35

Mere 100 børn fra Odense dystede i uge 26 om at blive den bedste unge kartoffeldyrker.

Konkurrencen om Skolemesterskabet fandt bl.a. sted i skolehaven Falen i Odense, hvor børnene kommer en gang om ugen i deres fritid.

 

 

Atter i år har Egeskov doneret indgangsbilletter til vinderen på hver af de to skoler.

 

 - Kartoflerne blev lagt i begyndelsen af maj, og siden har børnene hyppet dem og vandet efter behov. Nu skal det så afgøres, hvem der har fået mest udbytte af indsatsen i haven, fortæller skolehaveleder, Thomas Høgedal, Falen, der har instrueret børnene i lægning og pasning af kartoflerne.

 

I skolehaven Falen har de 9-13 årige børn hver deres lille have med 15 forskellige grønsager, heraf to rækker med hver sin sort at kartofler, en tidlig sort SOLIST og en sen sort FOLVA.

 

Ved Skt. Hans blev alle planterne af SOLIST kartoflerne gravet op, og hvert barn fylder høsten i en pose, som bliver vejet. Den, der har høstet mest vandt Skolemesterskabet og fik foruden en gratis adgang med sin familie til attraktionerne på Egeskov Slot.

 

- Set med skoleøjne er haverne et fantastisk lærested, fordi børnene her lærer rigtigt meget både om kultur, natur og mad. Børnene er meget begejstrede for at dyrke deres egne grønsager, og det ligger jo helt i tidsånden at spise noget, som har en historie. Og det har kartoflerne, som børnene selv har lagt og nu høster og tager med hjem og spiser, siger Thomas Høgedal.

 

Han underviser også i et andet populært haveprojekt, Haver til Maver, hvor børnene kommer ud og dyrker grønsager i skoletiden, og hvor der alene i Odense er omkring 700 elever, der har fornøjelsen af at se grønsagerne vokse op. Også lavede man en lille konkurrence i dyrkningen af kartofler.

 

- Vi bakker med begejstring op om arrangementerne i skolehaverne rundt om i Danmark. Vi glæder os over, at det der i år er flere haver med end sidste år. Vi ser frem til, at det allerede nu ser ud til, at vi kan forøge antallet af deltagende skoler næste år, siger formanden for Danmarks Kartoffel Råd, Johs. Nørregaard Frandsen.

 

Praktisk info:

 

Yderligere oplysninger om skolehaver og Haver-til-Maver: Thomas Høgedal, tlf. 23 64 14 40

< Tilbage