Danmarks eneste Kartoffelmuseum

Danmarks Kartoffel Råd har sammen med Otterup Kartoffellaug taget initiativ til Danmarks Kartoffel Museum & Videnscenter.

Foto: kartoffelmuseum.dk
Foto: kartoffelmuseum.dk


På Hofmansgave på Fyn ligger Danmarks eneste kartoffelmuseum. Det blev i 2000 indviet på initiativ fra Danmarks Kartoffel Råd og Otterup Kartoffellaug.

”Der bør oprettes et kartoffelmuseum, der anskueliggør såvel kartoflens historie i Danmark, som dens dyrkning, forskellige sorter osv. Dette museum vil henvende sig til enhver, der har en seriøs interesse for vore kulturplanter.”

Sådan skrev Otterup Kartoffellaug i 1996 til Stiftelsen Hofmansgave.

Stiftelsen Hofmansgave var enige i behovet for et kartoffelmuseum, og derfor stillede de en stråtækt bindingsværksbygning på ca. 100 kvadratmeter til rådighed til at huse kartoffelmuseet.

Kartoffellauget gik i foråret 1999 i gang med istandsættelsen af bygningen, der ligger i Hofmansgaves botaniske park med udsigt over Odense Fjord.

Kartoffeldyrkningsmaskiner og redskaber af enhver art fik museet sponsoreret af landmænd på Nordfyn, så museet viser nu, hvordan kartoffeldyrkningen fandt sted i Danmark fra omkring 1930 og op til år 2000. Margit Egdal, Otterup Lokalhistoriske Arkiv, har forsynet museet med plancher, billeder og faglige oplysninger, der fortæller kartoflens historie.

Allerede den 17. maj 1999 kunne indvielsen af de første ca. 50 m2 finde sted. I foråret 2000 blev hele museet officielt indviet.

Du finder museet på Hofmansgavevej 25, 5450 Otterup.
Museet har åbent fra solopgang til solnedgang, og der er fri entre.

Du kan læse mere om museet her.